Tasarımda belirli bir mimari akıma karar verip o akım doğrultusunda tasarım yapmak belki de uygulaması en zor kararlardandır. Mesela Loft Tarz düşünüyorsanız detayları yazımızda bulabileceksiniz. Konsept belirleme dediğimiz tasarımın ilk adımı olan bu seçimi yaparken bize en çok yardımcı olacak nokta beğenilerimiz ve neler istediğimizden emin olduğumuz duygularımız olacaktır.
Ele alınabilecek ve çok basit çözümlerle uygulanabilecek sayısız mimari akım vardır. Bu yazımızda farkındalıkları sevenlere özel Loft Mekan konseptini analiz edeceğiz.
Tasarıma geçmeden önce bilmemiz gereken ilk şey Loft Tarz Nedir?
* Loft, çatı ile doğrudan bağlantılı, tek kat üzerine ya da asma kat olacak şekilde çatıyı tüm çıplaklığı ilen gören mekanlara verilen isimdir. Loft mekanların en önemli diğer bir özelliği ise mekanı bölen hiçbir duvarın içeride olmamasıdır. Mekan tek bir hamlede ucu açık şekilde algılanabilir.
Loft mekan olarak tasarlamak istediğimiz alanın yüksek tavanlı olması gerekmektedir. Eskiden fabrikalar ve endüstriyel binaların dönüştürülmesi ile tasarlanan Loft mekanlar için şuan en önemli şart yüksek tavanlı, çatı görünümlü ve duvarsız yekpare bir alan olması gerekmektedir.
Peki, bizler bu şekilde çatı katında yaşamıyorsak evimizde bir binanın ara katında ise Loft bir mekan tasarlayamaz mıyız? Bazı olmazsa olmaz şartlarını geri planda bırakarak mevcuttaki potansiyel mimarimizi kullanarak da bu mekanları elde edebiliriz.
* İlk yapmamız gereken eğer yaşadığımız konut bize ait ise taşıyıcı kolonlara zarar vermeden evimizin içerisinde ki duvarlarımızı yıkabiliriz. Bizim mahrem olarak tabir ettiğimiz uyku alanlarımızı küçük kot farklılıkları ile evin diğer alanlarından ayrıştırabiliriz. Bu mekanları kapalı kılmak için duvar kullanmak yerine endüstriyel ürünlerden seperatörler tasarlayabiliriz.
* Mekanımız koyu renklerin hakim olduğu ama belirli noktalarda bordo ve tuğla rengi olan turuncuların zıtlık ilkesine uygun bir şekilde patlatılarak kullanıldığı bir mekan olacaktır. Gözünüzde daha detaylı canlandırabilmek için gri bir odanın içine koymuş olduğunuz turuncu bir komodini düşünebilirsiniz.
* Diğer bir olmazsa olmaz nokta ise tesisat hattıdır. Loft mekanlarda en çok hoşumuza giden şey siyah tavanda tek hat olarak devam eden kırmızı bir borudur. Genellikle bu şekilde uygulanan tavan tasarımı siz daha farklı bir şekilde yapabilirsiniz. Tek şartımız tüm tesisat hattı görünmek zorunda.
* Geniş pencereler ve endüstriyel aydınlatma ekipmanları ise diğer bir tasarım detayıdır. Tavan arasında daha kolay uygulanabilen Loft tasarımın en can alıcı noktası boydan geniş ferah pencerelerin olmasıdır. Hatta tavanda da yer alabilecek olan bu pencereler böyle bir mekanın olmazsa olmazıdır.
Peki, evimiz tavan arası değil ise?
O zaman yapabileceğimiz tek şey mevcut pencere boşluklarımızı değiştirerek tavandan yere kadar uzanan ve geniş bir hacmi kaplayan yüzeyler şeklinde tasarlamamız olacaktır.
* Aydınlatma armatürlerimizi yüksek tavanlı mekanlarımızda sarkıt olarak tercih etmemiz doğru olacaktır. Ama tavanımız o kadar yüksek değilse mecburen yatayda tüm tavana yayılmış bir endüstriyel armatür tercih edebiliriz.
* Zeminde ahşabı ve ya mat mermeri tercih etmemiz gereken bu tasarımda oturma alanı olarak belirlediğimiz koltuk altlarını ahşap döşeme ile ayrıştırırken diğer yürüme alanlarını mermer olarak bırakabiliriz. Tek malzeme kullanmak isteyenler ise tüm yüzeyi ahşap ya da mermer olarak tek kalemde döşeyebilirler.
Loft mekanlarda görmeye alışık olmadığımız bir detay ise perdedir. Loft tasarım anlayışının en önemli dertlerinden biri de gün ışığını maksimum düzeyde kullanmayı hedeflemektir. Bu yüzden bu tür mekanlarda perdeye çok fazla ihtiyaç duyulmaz. Tek parça küçük uzun perdeler ya da jaluzi şeklinde ince stor perdelerin tercih edilir.
Evinizi tarihe adını yazdırmış mimari akımların herhangi birine uygun şekillerde tasarlamak isterseniz bu yazımız size Loft mekan anlayışı için öncülük edecektir. Eğer özellikle inceleyip nasıl uygulayacağınızı bilmediğiniz bir tasarım beğeniniz var ise bize ulaşabilir tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Yazılarımızın devamında her mimari akıma değinip, evlerinize en uygun olacak tasarım dilini sitemizde bulmanıza yardımcı olacağız.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder