Yer Döşemesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

- - Hiç yorum yok
yer döşeme

Kendisini gizlemiş ama tasarımın en önemli etkilerinden biri olan yer döşemeleri günümüz teknolojisi ile oldukça çeşitli şekillerde tasarlanabilmektedir. Yer döşemesi seçerken en çok nelere dikkat etmeliyiz. Hangi mekan olursa olsun, ev, otel, okul, hastane sayabileceğimiz mekanlardan sadece birkaçıdır ve tüm mekanlar için vazgeçilmez bir şey var ise oda ayaklarımızı üzerine bastığımız zeminidir.

Peki, bizi üzerinde taşıyan ve tasarımımızı küçük detaylar ile ön plana çıkaracak olan yer döşemesi seçimini yaparken dikkat etmemiz gereken püf noktaların hepimiz farkında mıyız? Projelerinizde ya da basit bir peyzaj süslemenizde size yer döşemenizi seçerken yardımcı olacak birkaç fikri yazımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle yer döşemesi seçerken kullanacağımız mekanın çok iyi analizini yapmamız gerekmektedir. Buna örnek olarak verilebilecek ilk analizi ise, döşemeyi iç mekanda mı kullanacağız yoksa dış mekânda mı kullanacağız şeklinde yapabiliriz.

 Eğer zemin kaplaması kullanacağımız alan iç mekanda ise ıslak mekan ve diğer mekanlar olarak bir analiz daha yapmamız gerekecektir. Dış mekanda kullanılacak döşeme çeşitlerimiz çok fazla olsa da dikkat etmemiz gereken en önemli özellik seçmiş olduğumuz malzemenin kaymaz olması gerekmektedir.

Çünkü üzeri ne kadar kapalı olsa da en ufak bir ıslaklık dış mekanda kayıp çok büyük sorunlara yol açabilir. Terakota, seramik, suya dayanıklı ahşap döşeme çeşitleri, vinil döşeme ve mat mermer gibi malzeme örnekleri dış mekan için doğru seçimler olacaktır.

Alışmış olduğumuz standart dizilimlerin ve kullanılan malzemelerin yanı sıra alışılmışın dışında farklı döşeme şekillerini de kullanabilirsiniz. Eğer yer döşemesinde kullanacağınız malzeme mermer ise, yoğunlukta kullanmak istediğiniz rengin tam zıttı bir renk ile kenarlarına bordür çekebilirsiniz.

Böylece zemin döşemesinde tanımlı bir orta alan elde etmiş olursunuz ve zemininiz her zamanki görüntüsünden daha fazla dikkat çekici olur. Eğer ahşap bir yer döşemesi tercih ederseniz balıksırtı şeklinde ya da asimetrik şekiller seçebilirsiniz.

Yer döşemesinde mekanınızda farklılık oluşturacak bir diğer detay ise kesinlikle süpürgelik seçiminiz olacaktır. Duvar ile zemin arasında ki birleşim noktasını kapatmak için kullandığımız aslında hiç dikkat çekici olmayan süpürgelikler doğru kullanım ve tarz ile tasarımınıza eşlik edebilir zemininizin tasarımına katkıda bulunabilir. Yüksekliği 20 cm olacak şekilde döşenmiş mermer ya da ahşap süpürgeliklerin zemininize olan katkısını ancak deneyimledikten sonra fark edebilirsiniz.

Günümüz teknolojisi ile endüstriyel olarak üretilen vinil yer döşemesi ise şuan için tercih edilebilecek önde gelen zemin seçeneklerinden birisidir. Farklı görünümlerde ahşap, mermer gibi doğal malzeme görünümlerinde de tasarlanabilen vinil yer döşeme malzemesi hem iç mekanda hem de dış mekanda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir malzeme çeşididir.

 Günümüzde en çok basketbol sahalarında kullanılan vinil yer döşemesini sizde içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Balkonda otururken ayağınızı yumuşak bir zeminde basmak isterseniz bu malzemeyi balkonunuz için tercih edebilirsiniz.

Üç boyutlu görsel baskılarda zemin için günümüz teknolojik imkanları ile rahatlıkla uygulanabilen bir döşeme çeşididir. Özellikle apartman giriş hollerinizde ya da ıslak mekan olarak tuvalet ve banyo zeminlerinizde farklı etki yaratmak için kullanabilirsiniz. Deniz konsepti ya da hayvanlar alemi gibi farklı konseptler şeklinde baskılarını yaptırabilirsiniz. Yatak odanızda fantastik bir zeminin üzerinden yürüyerek uyku alanınıza gitmek isterseniz 3 boyutlu şelale ya da gökyüzünde ki bulutların üzerinde uyuyabilirsiniz.

Yer döşemesi çok farklı malzeme çeşitliliğine sahip baskı, kaplama gibi farklı yöntemlerle uygulanabilen bir mimari yapıdır. Eğer sizde alıştığınız ve her zaman görmekten sıkıldığınız bir zeminden farklı bir zeminde yürümek isterseniz bu yazımız evinizi değiştirme kararı aldığınızda size çok yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder