Bir İç Mimarın Bilmesi Gereken 10 Şey

- - Hiç yorum yok

İç mimar olmak istiyorsunuz veya bir iç mimarsınız. O zaman bir iç mimarın bilmesi gereken şeyler olduğunu bilmelisiniz. Bu meslek öncelikle birebir yaratıcılıkla ilgilidir. Hayal gücü bu mesleğin en önemli şeylerinden biridir.

İnsanların yaşam şekline birebir dokunuş sağlayan bir meslektir. Yaşam standartlarını değiştirir. Bakış açılarını değiştirir. En sonunda tüm tasarım anlayışı ile yaşamı değiştirir. Sadece dekorasyon deyip geçmemeniz gereken bir meslektir. Bu meslek ile tasarım dünyasına adım atarsınız. Tasarım bize daha konforlu ve göz alıcı şeyler sunar. Tasarımı tanımlarsak o tüm duyu organlarımıza hitap edebilen bir yaratıcılık düzeyidir diyebiliriz. Bir aşçıda tasarımcıdır bu anlamda.

İç mimarlık tamamen tasarım odaklı bir bakış açısı sergileyebilir. Ama tasarımın içine duyguları katmak mükemmel oranı yakalamayı sağlar.

Tasarımcı pek çok yönden kendini tamamlamalı ve kendine bir yön belirlemelidir. Bir tasarımcının seçtiği renkten oluşturduğu tasarıma kadar her şey onun imzasını taşır.

Günün olanaklarında sürekli olarak yeni tasarımları takip etmeli ve trendleri izlemelidir. Yeni akımları dikkate almalıdır. Sürekli olarak kendini güncellemeli ve geliştirmelidir. Her zaman meslektaşlarından bir adım olmaya gayret göstermelidir.

Bence bir şey yaptığınızda ve o güzel olduğunda, uzun süre onunla yetinmek yerine başka güzel bir şey yapmanız gerekir. Sadece sıradakinin ne olacağını düşünün.  | Steve Jobs

Bir iç mimarın mesleğinde bilmesi gerekenler

1- Tasarım araçlarını bilmesi gerekir.
Öncelikle bir tasarıma başlamadan önce tasarımın belli araçları olduğunu bilmesi gerekir. Bunlar en basitinden bir kağıt kalem ile başlar. Teknoloji aletlerine kadar gider. Tasarıma başlamadan önce gerekli tüm araçları yanında bulundurulması gerekir. Tasarım için onu ne rahat ettiriyorsa onları yanında bulundurulmalıdır. Bu bir laptop veya renkli kalemler olabilir. Ama önceliği kendi tasarım araçlarını keşfetmesidir.

2- Dekoratör ve Tasarımcı arasında Fark vardır.
Dekoratör ve tasarımcı arasında fark vardır. Dekoratör renkleri ve malzemeleri seçer. Mobilyaları seçer. Tasarımcı ise onlara yeni bir bakış açısı getirir. Mekanı sıfırdan oluşturur ve tasarımıyla bambaşka bir konsept yaratır. İç mimar ikisi de olabilir. Seçim sizin...

Bir şeyi baştan oluşturmak harika olduğu kadar zorlayıcı da olabilir. Onun için bazen kestirme yolları seçmemiz gerekebilir. Ama tasarımın ana fikri bir konsept oluşturmaktır. Tasarımcı seçtiği yolda ilerler. Bu dekoratör mantığına dönmekte olabilir. 

3- İç mimar Vurucu Noktasını Keşfeder.
Her mekanın vurucu bir noktası vardır. O tasarımın başlangıç noktasıdır. İşte tasarımcı bunu keşfeden kişidir. O vurucu noktayı keşfettiğinde tasarım hızlı bir şekilde tamamlanır. Bir çiçeğin vurucu noktası rengi olabilir veya kokusu onu özel yapan bir tasarım şekli vardır. Bu onu eşsiz yapar. Onun için tasarımlarınızda vurucu noktayı keşfetmeli ve o şekilde tasarlamalısınız. Bu tasarımınızı zirveye çıkaran bir hamledir. Mesela bir kafe tasarımında oluşturduğunuz tezgah o mekanın vurucu noktası olabilir.

4- Tasarımcı Doğru İhtiyaçları Keşfeder.
Mekanın ihtiyacını keşfetmek için doğru analiz etmelidir. Doğru ihtiyaç listesi harika bir tasarım ve proje verir. Tasarımcının yapması gereken müşteriyi iyi dinlemektir. Çünkü müşterinizin mekan ile ilgili ihtiyaçları bilmesi mümkündür. Ayrıca aynı tarz mekanlarda yapılanları incelemesi çok önemlidir. Önemli olan bir analiz çıkarmak ve mekan için bir word dosyası oluşturulmalıdır. Mekanın analizini yapmadan ve ihtiyaçları oluşturmadan tasarıma başlamak doğru değildir.

5- Gerekli Bilgisayar Programlarını Bilmesi Önemlidir.
Artık her şey elektronik ortamda tasarlanıyor. Tabii bu demek değil ki kağıt kalemden uzaklaşın. Ama gerekli bilgisayar programlarını bilmemek büyük bir sıkıntı yaratabilir. Müşterinize hazırlayacağınız sunumlarda artık gerçekçilik ön planda. Bu da programları ön plana çıkarıyor özellikle 3ds max ve photoshop'u iyi bilmek önemlidir. Autocad gibi çizim programları iç mimarların işlerini büyük oranda kolaylaştırmaktadır. Tasarımlarınızı kağıt üzerinde başlayıp programlara kolayca aktarabilirsiniz.
Bu sayede tasarımlarınızda istediğiniz değişiklikleri rahatlıkla yapabilirsiniz.

6- Sosyal Yeteneklerinizi Ortaya Çıkarmalısınız.
Bu iş sadece tasarımla biten bir iş değil. Aslında temelde sosyal bir iş. Sosyalleşmek önemli bu işte. Müşterinizi iyi anlamak ve onun hayallerini keşfetmekte önemli. Yapacağınız tasarımlarda başka kişilerin görüşlerini de keşfetmekte önemlidir. Kısaca çevrenizle sürekli etkileşim halinde olmalısınız. Müşterinizi doğru analiz etmeli ve isteklerini ortaya çıkarmalısınız. Bu sayede tasarımlarınızda istediğiniz noktaya ulaşabilir ve başarılı olabilirsiniz.

7- Portföy Çok Önemli.
Yaptığınız her işte başarılı olmalı ve bunu portföyünüze eklemelisiniz. Bir portföy sitesi oluşturabilir ve bu sayede müşterilerinize çok hızlı bir şekilde kendinizle ilgili bilgi verebilirsiniz. Portföyünüz ne kadar güçlü olursa başarılı olma şansınız o kadar artar. İnsanlar sizi referans olarak gösterir. Portföy sitelerine portföyünüzü yükleyebilirsiniz. Özellikle 3 boyutlu tasarımlar pek çok müşterinizin ilgisini çekebilir. Ayrıca video animasyonlar yapabilirsiniz.

8- Başarının Anahtarı Rekabetçi Olmak.
İç mimarlıkta rekabet yoğundur. Pek çok firma ve iç mimar rekabet içindedir. Rekabetten korkmamalısınız. İlk etapta para kazanmaktan önce müşteri kazanmaya odaklanmalısınız. İç mimar olarak yaptığınız işte en iyiyi müşterinize sunmalısınız. Rekabetçi olmak için size verilen tüm yetenekleri kullanmalısınız. Çok çalışmalı ve sürekli araştırmalısınız. Aktif olmak çok önemlidir. Ne kadar aktif olur ve çalışırsanız o kadar başarılı olursunuz. 

9- Sosyal Medyanın Gücünü Hafife Almayın.
İnstagramda bir sayfa ile çok fazla iş teklifi almanız olasıdır. İnstagramda yaptığınız her işi yayınlayın. İnstagramda ilgi çekici tasarım görselleri yayınlayabilirsiniz. Pinteresti kullanarak farklı tasarımlar keşfedebilirsiniz. Sosyal medya size pek çok olanak sunabilir. Çevrenizde pek çok kişiye sosyal medya aracılığı ile ulaşabilir ve isterseniz reklam verebilirsiniz. Bir internet sitesi yaparak iş hayatına adım atabilirsiniz. Bir süre ofis açmak yerine Ev ofis çalışabilirsiniz. Müşterileriniz ilk etapta sizi bulmaz siz onları bulacaksınız. Bunun için sosyal medyanın gücünü mutlaka kullanın.

10- Tasarımcı Ölçü ve Belediye Kanunlarını bilmelidir.
Bir tasarımın en önemli olayı çalışmasıdır. Evet harika bir tasarım yaptınız ama amacının çok dışında oldu. Ne yazık ki hiç bir işe yaramaz. Biz iç mimarlar sanat eseri tasarlamıyoruz. Bir yaşanabilir ve sürdürülebilir tasarımlara hayat veriyoruz. Bir tasarımda ölçü çok önemlidir. Ayrıca belediyelerin o bölge için koyduğu kanunları bilmek önemlidir. Bu kanunlara uyulmazsa daha sonra çok problem çıkar. 

Mükemmellik olağanüstü şeyler yapmakla değil, sıradan şeyleri olağanüstü iyi yapmakla elde edilir.
Angelique Arnauld

Hiç yorum yok

Yorum Gönder