Tasarımda Önceliğiniz "Orantılı Renk Kullanımı"

- - Hiç yorum yok
tasarımda renk kullanımı

Tasarımda Orantılı Renkler 50 30 20 kuralı


Renkler kullanıldıkları oranda ve yerde kendilerini gösterebilir ya da yok sayabilirler. Doğru yerde, doğru miktarda kullanılan renkler tasarımınıza çok büyük katkı sağlayacaktır.

Tasarımda kullanılacak olan renkleri evinizin herhangi bir mekânı üzerinde örnekleyecek olursak mekâna hâkim olacak ana renginize %50, tasarımda kullanılacak diğer renginize %30, ve en son vurucu nokta dediğimiz renginize %20 diyelim.

Tasarlamak için ele aldığımız mekanımızı bu oranlarla anlatacak olursak, açık tonlarda tercih edebileceğimiz odamızın genel rengi mekânın çoğunluğunda kullanacağımız renk olmalıdır.



Biz bu renge oran-orantı kapsamında %50 rengi diyelim, yani duvar rengi, zemin rengi gibi mekânın içinde en çok gördüğümüz neredeyse mekânın tamamını oluşturan bu yüzde %50 rengi mekânda en geniş kapsamda kullandığımız renk olmalı.
%30 rengi dediğimiz ise bu açık tonun içinde kullanacağınız az miktarda ama kendini o monotonluğun içinde çok net gösteren bir renk olmalıdır.

Örneğin; tüm mekânı griye ya da açık tonlarda bir renk ile boyadığınızda diğer rengi turuncu, mavi, sarı ya da yeşil gibi ana renklerden tercih edebilirsiniz. Bu oranı berjerinizde ya da fon perdenizde kullanabilirsiniz. %30 rengi mekanınızda kendini gösteren ve farkındalık yaratan bir özellik kazanacaktır.
Diğer bir oranımız olan %20 rengi, mekânda en az miktarda kullanılacak olan ve kendini tamamıyla gösterecek olan üçüncü rengimiz olacaktır.

Bu renk için en güzel örnek kırmızı boyanın içine damlatılmış bir damla yeşil olacaktır. Loft renklerde tercih edeceğiniz mobilyalarınızın içine katacağınız parlament mavisi bir konsol, ya da turuncu bir üçlü koltuk miktar olarak en az ama dikkat olarak en büyük tepkiyi çekecek tercihiniz olacaktır.

Bu orantılara dikkat edilerek tasarlanmış bir mekân her anlamda sizi çok tatmin edecek ve yaşamaktan keyif alacağınız bir alanı sizlere sunacaktır.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder