Ergonominin Tasarımdaki 3 Önemli Basamağı

- - Hiç yorum yok
ergonominin tasarımdaki önemi

İşlevsellik ve estetik birbirini tamamlayan iki önemli tasarım öğesidir. Tasarım her zaman insan için yapılıyorsa, o zaman insan anatomisi tasarımı etkileyen en önemli faktördür diyebiliriz.

 Altın oranı takip ederek şekillendirdiğimiz tasarımımız, işlevselliğini de koruyarak harika bir estetik kaygı güdecektir. Bizde bu yazımızda ergonomi ve tasarım bütünselliğini ortaya koyan 3 noktayı sizler için derledik;

Tasarım sadece nasıl göründüğü ve hissettirdiği ile ilgili değildir. Tasarım nasıl çalıştığıyla da ilgilidir.




1) Ergonomi öncelikle tasarımın sınırlarını belirleyen bir noktadır çünkü tasarım denince akla çok ütopik bir uygulama alanı geliyor. Oysa tasarım insan için yapılan bir olguysa, bunun sınırlarını belirleyen insan ergonomisi olacaktır. Sonuçta oturulamayan bir sandalye tasarımı sadece obje olmaktan daha öteye gidemeyecektir.

2) Ergonomi ve tasarım ilişkisini ortaya koyan diğer bir olgu ise, ergonominin insana sunduğu rahatlık ve kullanım kolaylığıdır. İnsanın her zaman bir standardı vardır. Bir ürünü kullanışlı kılan ise insanın oranıyla olan ilişkisidir.

3) Ergonomi insan ihtiyaçlarına göre şekillendirilen bir tasarım öncüsüdür. Yani engelli bir insanın ergonomi kaygısı ile bir çocuğun ergonomi kaygısı aynı değildir. Tasarım bu birbirinden farklı ihtiyaçları olan sistemleri ele alır ve orantılı bir şekilde çözümler.
Tasarım ve ergonomi birbirinden ayrı düşünülemeyen sistemsel bir bütündür.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder